Kategórie
 
 
 
 
 

Ako vybrať gitaru pre svoje dieťa?

Ktorá gitara pre deti je najvhodnejšia pre vašu ratolesť? Pred týmto dôležitým krokom - kúpa prvej gitary - by ste mali zvážiť niekoľko kritérií. Vaším cieľom je nielen vaše dieťa potešiť, ale aby vaše dieťa pri hre na gitaru i zotrvalo. Uvidíte, že táto investícia sa vášmu synovi či dcére v živote vráti stokrát. Gitara nie je pre začiatočníkov - na rozdiel od klavíra - takým intuitívnym nástrojom: vyžaduje si isté základné schopnosti, aby ste na nej niečo zahrali. Preto sa na kúpu gitary starostlivo pripravte. Ponúkame vám prehľad gitár pre malých začínajúcich gitaristov.

 

Gitara pre deti do 6 rokov

Prvé kritérium, ktorý by ste mali zohľadniť, je vek dieťaťa. Ak je vaše dieťa v predškolskom veku, klasická akustická gitara môže byť preň priveľká. V takom prípade môžete siahnuť po alternatívnych strunových nástrojoch, ako je napr. ukulele. Ide o strunový nástroj veľmi podobný gitare s výrazne menšími rozmermi, vhodný nielen pre deti, ale pre ktoréhokoľvek hudobníka, ktorý hľadá kompaktný inštrument ako spolupartnera na cestovanie či akcie s priateľmi.

dievcatko_s_ukulele


Výhodou ukulele je, že sa ladí podobne ako gitara, a tak čo sa naučíte na ukulele, môžete následne využiť pri hre na gitare. Preto môže ísť o vhodný vstupný krok do sveta hudby pre vaše dieťa. Vyrába sa v rôznych vyhotoveniach, či už v štandardnom drevenom prevedení alebo vo veselších motívoch, vhodnejších pre menšie deti, ako aj pre dospelých s dušou dieťaťa :)

Ak nemáte záujem o nástroje podobné gitare, môžete siahnuť po zmenšených modeloch gitary. Pre najmenších hráčov ponúkame ¼ klasickú gitaru značky Oscar Schmidt o štvrtinovej veľkosti oproti štandardnej gitare, ktorá padne ako uliata i do maličkých rúk. 
 


Gitary pre začiatočníkov

Ak sa vaše dieťa nachádza na prvom stupni základnej školy (6-10 rokov), môžete zvážiť kúpu zmenšenej gitary. Odborne sa nazýva “gitara so skrátenou menzúrou”, “¾ gitara” či “trojštvrťová gitara” - má menšie telo a kratší hmatník ako štandardná veľkosť gitary, a tak sa na nej hrá jednoduchšie. Pri hre na bežnej gitare by mohol váš školák čeliť problémom so vzdialenosťou medzi pražcami.

V segmente trojštvrťových gitár ponúkame napríklad šikovnú gitaru Kohala vhodnú pre dospelých s menšími prstami či začiatočníkov, ako i gitarku značky Oscar Schmidt či Sigma. Ak by ste preferovali skôr nylonové struny, siahnite po ¾ klasickej gitare. V tejto kategórii ponúkame značky ako Ortega či Cort.

Ak by bola trojštvrťová gitara priveľká, máte možnosť zakúpiť si i ½ gitaru polovičnej veľkosti oproti štandardu, na výber máte napr. značku Santos Martinez či Blond

Akonáhle vaše dieťa chodí do školy, môžete zvážiť i prihlášku do umeleckej školy, tzv. ZUŠky, či k súkromnému učiteľovi. Pod dozorom pedagóga je vyššia pravdepodobnosť, že si vyberiete vhodný nástroj a tiež, že vaše dieťa pri gitare zotrvá.


deti_s_3/4_gitarou


Ako vybrať gitaru pre staršie deti

Akonáhle vaše dieťa podrástlo a klope na dvere druhého stupňa základnej školy, môžete pohodlne zvážiť kúpu gitary štandardnej veľkosti. Deti vo veku 11+ už spravidla nečelia problémom s krátkymi prstami či malými dlaňami, a tak si môžete vyberať z oveľa väčšieho množstva gitár.

Základná otázka znie: elektrická či akustická gitara? Elektrická gitara si vyžaduje väčšiu investíciu a pri začiatočníkoch môže ísť o priveľký risk. Čo ak si váš syn či dcéra kariéru hudobníka po pol roku rozmyslí? Rozhliadnime sa najprv po akustických gitarách.


Dreadnought, jumbo či klasická gitara?

Dva základné typy gitár sú klasická a akustická. tzv. dreadnought, príp. jumbo. Klasika má hrubší krk, nylonové struny a hrá sa na ňu spravidla prstami. Ak ste dieťa zapísali do ZUŠky, je pravdepodobné, že sa najprv stretne s klasickou gitarou. Dreadnought/jumbo má užší krk a kovové struny; hrá sa na ňu brnkátkom a je vhodnejšia pre rock, folk a podobné žánre. Jumbo má na rozdiel od Dreadnoughtu väčšie, okrúhlejšie telo, a tak môže byť pre niektorých mladých hráčov zbytočne veľká.

Hra na klasickú gitaru si v začiatočných fázach vyžaduje väčšiu snahu - skrotiť nylonové struny a osvojiť si “klasickú” hru prstami môže byť spočiatku náročné. Odmenou vám však bude lahodná prstová technika a schopnosť zahrať komplikované (nielen) klasické skladby. Ako príklad vám poslúži skladba Tears in heaven od Erica Claptona či Road Trippin od Red Hot Chili Peppers.

Dreadnought ponúka “ľudovejší” štýl. Ak vidíte na pódiu spevákov s gitarou, spravidla iba “strúhajú” akordy brnkátkom na dreadnoughte ako doprovod k spevu. Ak súdite, že sa vášmu synovi či dcére nebude chcieť “vyšívať” stupnice na klasickej gitare a bude skôr túžiť spievať s gitarou pri táboráku, zvoľte dreadnought.

Prirodzene, i na dreadnoughte môžete makať na technike a vypracovať sa k virtuozite. Táto cesta môže byť pre vaše dieťa schodnejšia ako drilovanie klasických skladieb a etúd. Každý mladý gitarista chce predsa hrať ako Van Halen a nie ako absolvent konzervatória v klasickej gitare :)
 

chlapec_s_gitarou

 

A čo elektrická gitara?

Apropó, Van Halen. Ak sa už vaša ratolesť dostatočne zoznámila s akustickou gitarou, môžete začať uvažovať nad kúpou elektrickej. Najlacnejšie sa pohybujú okolo 150 €, majte však na pamäti, že k elektrickej gitare musíte dokúpiť príslušenstvo ako káble a zosilňovač - tzv. kombo. Preto sa pred prechodom k elektrickej gitare ubezpečte, že si vaše dieťa ku gitare vybudovalo dostatočne silný vzťah. Aby ste o mesiac nevešali inzerát na bazoš “predám el. gitaru” :)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia