Kategórie
 
 
 
 
 

Ako si vybrať struny na gitaru?

Chystáte sa konečne vymeniť staré struny na gitare? Správna voľba! Nové struny dajú vašej gitare úplne iný zvuk a dušu. Voľba vhodných strún ovplyvní nielen váš zážitok z hry na gitaru, ale i samotný štýl hrania.

struny na gitaru edur

 

Základným kritériom je typ gitary, ktorú vlastníte. Klasická gitara si vyžaduje nylonové struny; dreadnought, jumbo či elektrická gitara struny kovové. Na klasickej gitare hráme spravidla prstami, preto sú nylonové struny na pocit mäkšie. Kovové struny sú už zo svojej samotnej podstaty tvrdšie a hráme na nich brnkátkom, ale tiež prstami. Ak ste šťastným vlastníkom 12-strunovej gitary, potom musíte, samozrejme, siahnuť po balení s dvanástimi kusmi.

Pozor! Radšej neskúšajte nasadiť kovové struny na klasickú gitaru. Tieto môžu mať prisilné pnutie a môžu ohnúť, či v krajných prípadoch zlomiť krk, alebo odtrhnúť kobylku z tela klasickej gitary.

Tvrdosť strún

Kovové i nylonové struny majú niekoľko stupňov tvrdosti. Pri nylonových spravidla rozlišujeme “normal tension” a “hard tension”, čiže normálne/bežné a tvrdé pnutie. Napríklad značka Martin ponúka nylonové struny s mäkším i tvrdším i pnutím podľa vašich preferencií. Ak ste začiatočník, siahnite po mäkkých.

Pri kovových strunách narazíme na viacero kategórií tvrdosti, odstupňovaných od čísla 9 po 13. Struny z kategórie 9-10 využijete predovšetkým pri hraní prstami na akustickej gitare - príliš tvrdé struny by mohli byť na tento účel nepohodlné. Pri elektrickej gitare ich využijú fanúšikovia sól, ktorý radi využívajú techniku “bending”, čiže vyťahovanie strún. Nevýhodou mäkkých strun je ich poddajnosť, keď ich môžete silným zatlačením nahor či nadol nechtiac rozlaďovať. Oproti tvrdým strunám majú tiež krátky sustain, čiže dĺžku znenia tónu. Mäkké struny si vyžadujú väčší cit, odmenia sa vám však ľahkosťou pri brázdení hmatníka a prechádzaní z tónu na tón.

 V kategórii strún s tvrdosťou 10 ponúkame napríklad známu značku D’Addario či Ernie Ball. Ak hľadáte súpravu pre elektrickú gitaru, vyskúšajte napr. Gibson.

Tvrdosť označená číslom 11 je dobrým kompromisom medzi mäkkými a tvrdými strunami. Ide o univerzálne struny, ktoré vám nebudú “plantať” pod prstami, zároveň znesú i tvrdšie zaobchádzanie a “rúbanie” brnkátkom. V tejto kategórii vám odporúčame overené struny značky Elixir.

Ak ste fanúšikom tvrdších žánrov ako je rock či metal, a na gitare využívate techniky ako je shredding či palm mute, vašou voľbou by mohli byť práve struny s tvrdosťou 12-13. Po tvrdých strunách by ste mali siahnuť aj v prípade, že hrávate na podladenej gitare v ladení Drop C či nižšom - kvôli nutnosti pevnejšieho pnutia. Metalisti tiež ocenia dlhší sustain v porovnaní s mäkkými strunami. Nevýhodou tvrdých strún je väčšia záťaž na prsty ľavej ruky, ktorá môže spôsobovať problémy hlavne začiatočníkom. 



Materiál strún

Pri materiáli strún rozlišujeme, na akú gitaru sa ich chystáme nahodiť. Elektrické gitary rozlišujú tri základné typy: oceľové - steel (majú kovový, výškový zvuk a dobrý sustain), niklové - nickel (teplejší, okrúhlejší tón); a napokon poniklovaná oceľ - nickel wound (dobrá kombinácia oboch a najčastejší variant). V rámci kompromisu môžete vyskúšať tieto nickel wound struny od D’Addaria

Pri akustických gitarách najčastejšie narazíme na materiál tzv. 80/20 bronze. Ide o zmes medi a zinku, ktorá vám ponúkne čistý, jasný zvuk, podobne ako oceľové struny pri elektrickej gitare. Nevýhodou je náchylnosť na hrdzavenie a tým pádom aj zníženie kvality zvuku. Ak chcete predísť rýchlej korózii, môžete zvoliť Phosphor bronze - ide o bronz s prímesou fosforu, ktorý sa pridáva za účelom prevencie voči predčasnej degradácii zvuku v dôsledku hrdzavenia strún. Pridaný fosfor uberá na “výškovosti” strún a pridáva do zvuku viac tepla. Porovnajte napríklad 80/20 bronze a Phosphor bronze od značky Martin. 


Cena za sadu

Koľko peňazí by ste mali dať za jednu sadu strún? Na strunách odporúčame nešetriť - kvalitnejšie struny vydržia dlhšie a zachovajú si charakter zvuku. Lacné struny budete musieť meniť častejšie a v konečnom dôsledku vás môžu vyjsť drahšie, než jedny poriadne.

Firma Elixir vyvinula špeciálnu technológiu výroby strún: povrch strún je pokrytý tenkou vrstvou polyméru, v dôsledku čoho majú oveľa dlhšiu výdrž. Cena strún zo série PolyWeb môže byť dvakrát vyššia oproti bežným strunám, gitaristi si však pochvaľujú aj ich násobne dlhšiu odolnosť. Predávajú sa i v lacnejšej variante NanoWeb.

Aj pri strunách sa dá uplatniť zopár trikov ako ušetriť. V prvom rade - kúpte si ich viacero naraz. V balení nezhrdzavejú a postupom času ich využijete všetky. Niektoré firmy, ako Elixir či Dean Markley ponúkajú i balenia viacerých sád za zvýhodnenú cenu. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia